Бизнесът обвини държавата за слабия интерес на IT мигрантите към България

Твърде сложните и тромави процедури тук спират притока на висококвалифицирани кадри от трети страни

Бизнесът обвини държавата за слабия интерес на IT мигрантите към България

Снимка: Twenty20

2042 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Европейският съюз отдавна има разработен механизъм за привличане висококвалифицирани кадри от трети страни, от който обаче България не успява да се възползва и да реши поне частично острия недостиг на IT специалисти например. Става дума за т.н. „Синя карта“, даваща възможност на чужденци извън Блока да работят безпрепятствено в държавите членки. Заявленията за такива към нашата страна обаче остават твърде малко, като бизнесът вини за това тромавите и нелогично бавни процедури за издаването им.

Въвеждането на сините карти обнадежди бизнеса и особено IT сектора – един от най-перспективните и най-засегнатите от липса на кадри – че чрез тях ще може да привлече специалисти от трети страни. Статистиката показва, че през 2015 г. страната е издала едва 61 сини карти. През 2019 г. броят скача до 706, но отново е най-ниският в ЕС.

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и нейните членове са на мнение, че част от разписаните процедури са прекалено усложнени и нормативно заложените срокове могат да бъдат съкратени нaполoвина.

Не е логично една подобна процедура да е с продължителност повече от 10 до 14 работни дни до получаване на „Синя карта“, при наличие на данни за под 1000 заявления за 2019 г. преди пандемията от COVID-19“.

Проучване на БТПП сред нейните бизнес членове показва, че сред основните трудности за получаването на „Европейска синя карта“ са бавната процедура и изискването за много документация, непознаването на процедурата, както и недостатъчно добре рекламираната възможност за работа със „Синя карта“ у нас. Работодателите изтъкват като причина за недостатъчно големия интерес за работа в България от страна на висококвалифицирани служители от трети страни и незавършеният процес по присъединяване на България към Шенгенското пространство, което спира тези лица да пътуват свободно в ЕС и поради това те предпочитат други страни от ЕС.

Допитването и резултатите от него идват на фона на приключването на дългоочакваната реформа на директивата за сините карти в ЕС. По-рано този месец Европейският парламент гласува промени, според които критериите за кандидатстване става по-гъвкави, минимално изискуемото заплащане се понижава до нивото на средната заплата (досега бе 150% по-високо от това ниво), а миграцията в ЕС с цел работа се улеснява.

Подкрепи Economic.bg