Бизнесът с електрически коли на VW възлиза на $230 млрд.

Анализаторите повишават прогнозите си за акциите на компанията с 46%

Deutsche Bank:

Бизнесът с електрически коли на VW възлиза на $230 млрд.

Снимка: unsplash

580 ~ 1 мин. четене

Volkswagen заслужава признание за своята елеткромобилна стратегия, която може да помогне на компанията да задмине Tesla по продажби на е-превозни средства още през следващата година. Това заяви Deutsche Bank, предава Bloomberg.

Ако пазарът реагира като при Tesla и Nio, то бизнеса на VW с електрически превозни средства би поскъпнал до около 195 млрд. евро. Тази сума изпреварва оценката на цялата компания към този момент, посочват анализатори, водени от Тим ​​Рокоса. Те повишиха прогнозата си за представянето на акциите на VW с 46% до 270 евро.

Обикновените акции на VW поскъпват с 14%, а привилегированите книжа увеличават стойността си с 8.4% във Франкфурт. Миналата седмица ценните книжа поскъпнаха съответно с 22% и 16%.

Германският автомобилен концерн изпревари предишния лидер на германски индекс DAX - софтуерната компания SAP, и застана начело на класацията. Това превърна VW в най-ценната компания в страната за първи път след избухването на скандалa с дизеловите емисии през 2015 г., който навреди на репутацията й. Плановете на германския концерн са да открадне и короната на Tesla в производството на електромобили.

VW планира да трансформира фабриката на Seat в покрайнините на Барселона в хъб за производство на електромобили, чийто производствен капацитет е планиран да бъде повече от 500 хил. автомобила годишно или колкото световните доставки на Tesla през 2020 г.

Камионите Traton SE също заема важна роля в плановете на VW. Заради тях би следвало да се увеличат инвестициите в електрически технологии до 1.6 млрд. евро до 2025 г. спрямо 1 млрд. евро преди това и да намали разходите за двигатели с вътрешно горене.

Коментари: 0