Blackberry се фокусира върху безпилотните автомобили

Компанията сключи споразумение с китайския гигант в сферата на интернет услугите Baidu

Blackberry се фокусира върху безпилотните автомобили
624 ~ 1 мин. четене
Мнозина свързват марката BlackBerry с мобилните услуги и популярните в миналото QWERTY смартфони. От известно време обаче канадската компания за телекомуникационен софтуер реши да пренасочи вниманието си към други технологични сфери и една от тях е тази на автономните коли. На този фон идва и новината за споразумението ѝ с китайския гигант в сферата на интернет услугите Baidu, с когото заедно ще работят по създаването на свързани безпилотни коли. 

Новината повлия положително върху цената на акциите на BlackBerry, които скочиха с над 10% до четиригодишен връх. 

Сделката с Baidu идва след подобни споразумения с Qualcomm, Denso и Activ Plc, също в контекста на автономните технологии в превозни средства. 

В основата стои операционната система на BlackBerry – QNX. Тя ще бъде в основата и на платфромата за свободно безпилотно шофиране на Baidu. 

Амбициите на Baidu в сферата на автономното шофиране станаха ясни през септември, когато компанията обяви, че е направила целева инвестиция в размер на 1.5 млрд. долара. Средствата ще послужат, за да може тя да разнообрази портфолиото си и да се пребори с конкуренти като Google. Очаква се стартираните проекти да бъдат завършени в рамките на 3 години. 

Що се отнася до BlackBerry, неотдавна стана ясно решението ѝ окончателно да загърби своите мобилни услуги. Компанията обяви, че ще ги спре поетапно до две години. От известно време канадският играч се е концентрирал в разработването софтуер и услуги за киберсигурност.
Подкрепи Economic.bg