Блокчейн трансформира бизнеса

Отдавна отминаха дните, в които технологията се споменаваше само в контекста на биткойн и други криптовалути

Проф. Алфред Таудес, Виенският университет по икономика и бизнес (WU):

Блокчейн трансформира бизнеса

Снимка: WU Executive Academy

1532 ~ 5 мин. четене
Автор: WU Executive Academy

Блокчейн: най-ценната последователност в света. Това, което някога е било играчка за шепа криптофенове, се превърна в утвърдена и успешна технология през последните години, с потенциал да преобърне целия ни (икономически) живот с главата надолу. В цял свят компаниите, които се фокусират върху тази технология, се чудят ще успеят ли успешно да използват блокчейн и ако да, как?

Проф. Алфред Таудес, ръководител на Изследователския институт по криптоикономика на Виенския университет по икономика и бизнес (WU) и дългогодишен преподавател във WU Executive Academy, анализира кои са случаите на приложение, при които блокчейнът е (особено) подходящ и как компаниите, които обмислят използването му, могат да действат стратегически.

Дните, когато блокчейн се споменаваше само в контекста на биткойн и други криптовалути, отдавна отминаха. Днес той се използва в най-различни индустрии.

През последните месеци блокчейн технологията се развива особено бързо“, казва Алфред Таудес, който е и научен ръководител на Австрийския блокчейн център, посочвайки подобренията в консумацията на енергия и скоростта като примери за употреба, при които технологията е допринесла за значима промяна.

Има обаче и нови възможности, които се открояват сред криптовалутите, като например така наречените стейбълкойни (stablecoins): криптовалути, които са обвързани с традиционни активи като щатския долар. Те изграждат основата на „децентрализираното финансиране“, отворени протоколи, които предлагат алтернатива на финансовите услуги като например заеми на базата на блокчейна на Ethereum.

Как можем да използваме най-ценната верига в света?

В съвременния модерен и дигитализиран бизнес свят блокчейн технологията предоставя множество изключителни възможности за опростяване, автоматизация и повишена надеждност. Но как компаниите могат да преценят дали използването на тази технология ще се изплати и за техния собствен бизнес?

Проф. Алфред Таудес предлага следния чеклист, който ще помогне на компаниите да намерят отговори на основните въпроси: За кои компании ще бъде голям пропуск, ако не използват блокчейн? Кои са отраслите, за които технологията е особено подходяща? Как трябва компаниите да използват блокчейн?

Къде блокчейн технологията е абсолютно задължителна?

  • Първият пример, който идва на ум, е очевиден: светът на финансите. Тази индустрия в момента изпитва появата на напълно нови доставчици, базирани на блокчейн, като Bitpanda и Coinfinity. Банките използват блокчейна за т.нар. „токенизация“: този процес създава цифрово представяне на активи като акции, недвижими имоти или произведения на изкуството. След това тези активи могат да се търгуват много по-бързо и в по-малки обеми въз основа на блокчейн.
  • Втората голяма област на приложение е управлението на производството и веригата на доставки: тук блокчейнът позволява нотариална заверка на производствените данни, проследяване на стоки по веригата на стойността и непроменимо запазване на цифрови близнаци. При осъществяването на Физическия Интернет блокчейнът е абсолютно важен. При тази концепция, настоящите логистични мрежи, които са специфични за дадената компания, се заменят с децентрализирана, между-организационна, базирана на стандарти мрежа, която е организирана по подобен начин на цифровия Интернет.
  • В Австрия в момента се разработва решение за електронно управление, основано на публичен блокчейн. Първото му конкретно приложение ще бъде предоставянето на цифров обществен нотариус за всички: това ще позволи да се докаже какво е било съдържанието на определен файл в даден момент. Тази функционалност вече се използва в сферата на  творчеството и дизайна за документиране на произхода на идеите. Концепцията за „самосуверенна идентичност“ ще бъде ключовото в тази област. Всеки гражданин ще може да управлява личните си данни в цифров файл и да ги споделя избирателно с властите и компании. Това ще пести време, тъй като ще премахне необходимостта от многократно въвеждане на информация в различни форми на ръка, както се налага понастоящем от съображения за поверителност на данните, например в случаите, когато гражданите заявяват услуги от държавата или отговарят на въпроси за проверка на съответствието от финансовите институции.
  • В сектора на културата са инициирани някои интересни приложения, като например „Kultur-Token“ във Виена. При него използването на градски транспорт се възнаграждава с токени, които след това могат да се заменят за билети за културни институции чрез маркетплейс. Друг пример е проектът „CryptoWiener“, където известни виенчани като Зигмунд Фройд могат да бъдат закупени като токени. Идеята на тези пикселни произведения на изкуството е да покажат, че има място за блокчейн и в изкуството.
  • Пандемията от коронавирус разкри колко е важно здравните данни да се обработват в съответствие с изискванията за поверителност на данните. Това е още една област, в която блокчейн технологията може да бъде изключително полезна. Методите за криптиране, базирани на блокчейн, могат да помогнат например при оценката на криптирани здравни данни, които са били събрани на различни места, без да е необходимо предварително да ги декриптират и събират на едно централно място.
  • Блокчейнът играе важна роля и в енергийния сектор като основа на "peer-to-peer" търговията с електроенергия, където потребителите могат да бъдат и доставчици на енергия (например със собствени фотоволтаични инсталации) и да търгуват с нея. Блокчейн технологията също е от съществено значение за електронната мобилност, например за сигурно зареждане на превозни средства, използващи различни инфраструктури.

Кои сектори ще спечелят от блокчейн технологията?

Навсякъде, където трябва да се обменят чувствителни данни с други компании и е за предпочитане това да не се случва чрез централизирани пътища, блокчейнът е правилният избор на технология. Това е нов, подривен начин за комуникация.

В началото интернет се състоеше само от имейли, а вижте какво представлява днес. Блокчейн може да се използва успешно в почти всеки сектор, макар и някои индустрии, като например секторите на финансите и енергетиката, или сферата на управление на веригата на доставки, да са по-предразположени да се възползват от потенциала му“, казва Таудес.

Как да го приложите стъпка по стъпка в собствената си компания

 

  1. Първата стъпка е да си отговорите на този основен въпрос: ще бъде ли блокчейн подходящо решение на вашия проблем? За да си отговорите на този въпрос, може да се посъветвате с консултант. Ето един пример: блокчейн технологията може да се използва за свързване на ERP системата на една компания с тази на фирма партньор. Това, което би било безсмислено, е просто да замените ERP системата с блокчейн решение.
  2. Създайте доказателство за концепцията: като втора стъпка се препоръчва създаването на прост прототип, за да се тества конкретното приложение и как би работило то в реални условия.
  3. Проверете законовите изисквания: компаниите трябва да са наясно със законовите разпоредби, тъй като неспазването им може да възпрепятства целия проект. Австрийският блокчейн център има юридически експерти, които са специализирани в тази тема и с радост ще помогнат.

Блокчейн – успех благодарение на правилния бизнес модел

За да работи едно блокчейн решение, трябва не само да направите задълбочен анализ на (бизнес) ситуацията на компанията, но и да изберете подходящ бизнес модел“, казва Таудес.

Създаването на такъв бизнес модел е интерактивен, но и най-вече творчески процес. На първо място трябва да се проучат възможностите, които предлага блокчейн технологията. След това е от решаващо значение да разгледате бизнес моделите на собствената си компания, както и да анализирате примери и най-добри практики на вашите конкуренти или компании от други сектори: къде блокчейн вече се използва успешно и как може да послужи като основа за нови идеи? Тъй като използването на блокчейн технологията все още е в началото си, възможностите са безгранични. Когато става въпрос за опростяване и автоматизиране на бизнес процесите, гарантиране на сигурна комуникация и намаляване на възможностите за измами, блокчейн тепърва ще предлага множество възможности.

Можете да научите как блокчейн може да бъде използван и успешно интегриран в корпоративната ви стратегия в хибридната програма „Блокчейн трансформира бизнеса“, предлагана от WU Executive Academy.

Подкрепи Economic.bg