BMW и Daimler преговарят за съвместно производство

Според неофициална информация на Handelsblatt преговорите все още са в начален стадий

BMW и Daimler преговарят за съвместно производство
Немските производители на автомобили BMW и Daimler планират да си сътрудничат в разработването на автономни системи за шофиране. Това съобщи германският вестник Handelsblatt, който цитира свои източници от двете компании. Засега те отказват коментар.

Обмисляното обединение е при разработването на продукти и взаимното използване на патенти. Целта е да се намалят разходите за развойна дейност и да се създаде общ индустриален стандарт, според германското издание.

Съвместното снабдяване с компоненти като скоростни кутии и акумулатори също ще бъде обсъдено от двете германски компании. Както BMW, така и Daimler планират да закупят системи за съхранение на енергия от китайския производител на акумулаторни батерии Contemporary Amperex Technology Co.

Сътрудничеството ще включва и разработването на обща платформа за по-малки модели автомобили като BMW 1 Series и Mercedes A-Class. Според неофициалната информация тази стъпка ще позволи на производителите на автомобили да намалят разходите си с милиарди евро.

Миналата седмица най-големият германски автомобилен производител Volkswagen обяви, че ще работи съвместно с американския си конкурент Ford при електрическата мобилност. На Международното автомобилно изложение в Северна Америка през 2019 г. Volkswagen и Ford разкриха глобално сътрудничество, което първоначално ще се съсредоточи върху съвместното разработване на микробуси и пикапи.

В допълнение към това, Volkswagen и Ford преговарят за сътрудничество при автономното шофиране, както и при електрозадвижванията.

BMW и Daimler обаче все още са далеч от финализиране на преговорите за сътрудничество. Според топ мениджърите, цитирани от Handelsblatt, преговорите току-що са започнали и ще отнеме време докато бъде постигнат „успешен край“.
Коментари: 0