BMW ще плати близо €10 млн. заради вредните дизеловите емисии

Властите в Германия разследват автомобилния концерн от началото на 2018 г.

BMW ще плати близо €10 млн. заради вредните дизеловите емисии
380 ~ 1 мин. четене
Германската прокуратура съобщи за наложена глоба от 8,5 млн. евро на BMW заради дизелови автомобили с по-високи от позволените емисии на вредни газове. Резултатите от разследването на нарушените от BMW правила са показали, че те са били причинена от грешка, а не от умишлена измама и че са засегнала относително малък брой превозни средства.

"Прокурорите в Мюнхен са наредили глоба от 8,5 милиона евро за административно нарушение на небрежност при контрола на качеството", се казва в изявление на следователите, предава “Канал 3“.

Властите в Германия разследват автомобилния концерн от началото на 2018 г. заради подозрения, че може да се внедрила „манипулируемо устройство“ в някои дизелови автомобили.Подобни технологии позволяват на превозното средство да намали емисиите при тестови условия, като същевременно излъчва по-високи нива на замърсители като азотни оксиди (NOx) на пътя.

В Германия Wolkswagen плати един милиард евро глоби за устройствата след признаването си от 2015 г., че ги е инсталирало в 11 милиона автомобила по целия свят, докато дъщерното дружество Audi е платило 800 милиона евро.

Миналата седмица прокурорите в Щутгарт заявиха, че са открили "процедура за глоба" срещу производителя на Mercedes Benz "Даймлер" за същите подозрения, свързани със 700 000 автомобила.Но броят на превозните средства, които показват нередности в случая с BMW, е много по-малък - малко под 8 хиляди.
Подкрепи Economic.bg