BMW заплаши да премести производството на Mini, ако няма сделка по Brexit

Компанията произведе 230 000 автомобила Mini и Rolls-Royce във Великобритания миналата година

BMW заплаши да премести производството на Mini, ако няма сделка по Brexit

Снимка: Pixabay

664 ~ 1 мин. четене

Германският автомобилен концерн BMW AG заяви, че годишната му печалба ще достигне горната граница на прогнозирания диапазон, но предупреди, че Brexit без сделка ще коства на неговия бизнес стотици милиони евро.

BMW очаква маржът на печалбата от автомобилния ѝ бизнес да достигне между 2% и 3%, което отговаря на горния край на първоначално обявените насоки за печалбата, заяви финансовият директор Николас Петер, цитиран от Bloomberg.

Въпреки че производителят гледа с оптимизъм към своите годишни финансови резултати, Петер споделя, че е загрижен относно развитието на търговските преговори между Европейския съюз (ЕС) и Великобритания. Ако не бъде постигната сделка, 10-процентните мита, които ще бъдат въведени, могат да костват на BMW стотици милиони евро годишно.

Концернът ще се опита да компенсира щетите, като повиши цените на своите автомобили, внасяни във Великобритания, както и цените на превозните средства, сглобявани в Обединеното кралство и изнасяни за континентална Европа.

Преговорите по Brexit висят на косъм, тъй като преходният период изтича на 31 декември, а всички срокове за постигане на сделка бяха изпуснати. Това причинява сериозни притеснения за BMW. Компанията произведе 230 000 автомобила Mini и Rolls-Royce във Великобритания миналата година, повече от половината от които бяха изнесени за ЕС. В същото време Великобритания е и основен пазар за автомобили с марка BMW.

По думите на Петер луксозният автомобилен производител може да напусне Великобритания, ако няма сделка и да премести производството в Германия или Китай.

Подкрепи Economic.bg