БНБ пусна златна столевка \"Благовещение\"

Цената й е 920 лева без ДДС

БНБ пусна златна столевка \

Снимка: БНБ

Българската народна банка пуска златна възпоменателна монета „Благовещение”. Тя бе представена днес от централната банка и ще е в обращение от 20 март 2017 г .

Монетата е определена за инвестиционно злато. Тя ще се продава на касите на БНБ за 920 (деветстотин и двадесет) лева без ДДС.

Паричката е от злато, проба 999/1000, с качество мат-гланц, висше. Тежи 8.64 гр. и е с диаметър 24 мм и гладък гурт. Тиражът й е едва 2000 броя.

Художественият проект е на Пламен Чернев и Преслав Чернев.


Благовещение, или Благовец, е един от дванадесетте най-големи християнски празници. Той се чества още от III век под различни имена – Христово зачатие, Благовещение за Христа, Начало на Изкуплението и др. В своя беседа архиепископът на Александрия Свети Атанасий Велики (IV век) пише, че това е пръв и особено почитан сред празниците. От VII век Църквата определя 25 март за Ден на Светото Благовещение на Пресвета Богородица и днес той се празнува от всички основни християнски деноминации – православие, католицизъм, протестантство.

На този ден в началото на пролетта Архангел Гавриил се явил на Дева Мария, за да ù каже, че е благословена да стане майка на дългоочаквания Спасител на човечеството – Сина Божий Исус Христос.

В България няколко манастира и много храмове носят името на това събитие, възвестяващо раждането на Бог Син (Бог Слово). Сред тях най-известна е църквата „Света Богородица – Благовещение“ (1834) в Асеновград, която приютява чудотворна икона на Божията майка.

Коментари: 0