БНБ: Удължаването на кредитния мораториум ще бъде неефективно

Догодина се очаква ръст в кредитирането след тазгодишния спад

БНБ: Удължаването на кредитния мораториум ще бъде неефективно

Снимка: Красимир Свраков

Допълнително възстановяване на мораториума върху банковите кредити на обществото и бизнеса няма да донесе добри последици, тъй като той е предназначен за кратък период от време. Настоящите проблеми на фирмите пък не могат да се решат по този начин. Това обясни подуправителят на БНБ Калин Христов по време на конференцията „Банките и бизнеса“, организирана от „Капитал“.

Според него дори органите на Европейския съюз да дадат нови насоки за удължаване на мораториума, това ще бъде за кратък период, защото при по-дълъг той става неефективен.

Исканията за удължаване на мораториума нарастват заради наложения втори частичен локдаун от правителството, който отново оставя хората и бизнеса без или с доста намалени доходи. Това бе и едно от исканията на ресторантьорския бранш, който заяви, че ще започне протестни действия, ако не бъде компенсиран.

Христов коментира и възстановяването на българската икономика, като според него нивото на задлъжнялост на страната няма да ѝ попречи.

Припомняме, че тази година правителството изтегли дълг на международните пазари в размер на 5 млрд. лв. А таванът, заложен в бюджета за следващата 2021 г., е в размер на 4.5 млрд. лв.

Новият изпълнителен директор на Банка ДСК – унгарецът Тамаш Хак-Ковач – пък е убеден, че икономическото възстановяване ще е относително бавно.

Сравнявам настоящата криза с ураган. Всеки очаква урагана да премине и всеки се надява, че след това ще излезе навън и няма да има разруха, а само слънчева светлина“, коментира Хак-Ковач.

Тенденциите... 

... подсказват, че кредитните институции все повече ще развиват високотехнологичните си предложения за хората и бизнеса. А дори за финтех компаниите периодът в момента да е по-труден, те могат да облекчат ситуацията си, ако си партнират с банките по определени проекти, категоричен бе Петър Андронов, председател на управителния съвет на Асоциацията на банките в България.

Според изпълнителния директор на Райфайзенбанк Добромир Добрев догодина ще се наблюдава ръст в кредитирането след тазгодишния спад – прогноза, която контрастира спрямо кризата от 2008-2009 г. Той очаква увеличението да бъде по-значително при ипотечното и по-малко при фирменото.

Въпреки това лихвите ще останат ниски“, прогнозира Петя Димитрова, главен изпълнителен директор Пощенска банка.

Коментари: 0