Болниците ще получат още 200 млн. лв. догодина

Една значителна част от тях ще отидат за увеличение на заплатите в болниците, обеща здравният министър

Болниците ще получат още 200 млн. лв. догодина
Бюджетът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за болнична помощ ще бъде увеличен през следващата година с 200 млн. лв. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев след срещата си с представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) при вицепремиера Томислав Дончев. По неговите думи „една значителна част от тях ще отидат за увеличение на заплатите в болниците“.

„Анализът, който направихме, показва, че обемът дейност е достигнал вече своя таван, т.е. тези пари ще влязат през увеличение на цените на клиничните пътеки“, подчерта още Ананиев, цитиран от пресцентъра на ведомството.

Здравният министър беше категоричен, че с цел да бъде гарантирано разходването на средствата за заплати, при преговорите за Национален рамков договор (НРД) здравното министерство ще настоява да се запише изричен текст, който оказва, че не по-малко от 50% от средствата за болнична помощ са предвидени за възнаграждения. Друга позиция, която министерството ще защитава, е записването в НРД на конкретни съотношения между възнагражденията на професионалист по здравни грижи и лекар, като това е съобразено с преследваните стойности по Колективен трудов договор.

„Освен тези два контролни механизма, като принципал на една голяма част от болниците – областните и държавните болници, имам право да изпратя определени указания, които трябва да бъдат изпълнявани, за което ще търся отговорност от директорите и от управителните тела. Освен това ще подсиля и представителите на Министерството на здравеопазването, които участват в бордовете, както и с доказали се експерти с административен опит - да наблюдават пряко както изпълнението по места на Националния рамков договор, така и вътрешната организация по формирането и разходването на разходите за персонал“, допълни още здравният министър.
Коментари: 0