Борисов даде два месеца срок да се намери вариант за „Струма“

Дончо Атанасов добави, че 85 млн. лв. ще струва пътят да минава под селището

Борисов даде два месеца срок да се намери вариант за „Струма“

Археолозите и експертите имат два месеца срок да дадат решение затова откъде да мине магистрала „Струма“, за да се запазят откритите археологически находки. Това стана ясно след инспекция на участъка от премиера Бойко Борисов и ръководителя на „Агенция пътна ифраструктура“ Дончо Атанасов.

Дал съм срок от два месеца на археолозите и инженерите да предложат варианти, за да може да запазим археологията, написа във Facebook Борисов.

Атанасов добави, че 85 млн. лв. ще струва пътят да минава под селището, а построяването на мост не е вариант, тъй като чисто технологично ще унищожи находките. 

Борисов обеща да отпусне необходимите средства за довършване на разкопките на Хераклея Синтика - Градът на македонските царе. Според археолозите, работещи на обекта, са нужни 100 000 лв. Премиерът възложи на министрите Горанов, Банов и Нанков, които го придружаваха при посещението на обекта, да създадат организация за приемане на решението от Министерския съвет в най-скоро време.

През април археолози откриха непокътната римска гробница край Благоевград по време на разкопките край село Покровник преди пускането на магистрала Струма. Тракийското селище е разположено на площ от 120 декара. Според учените това е било мавзолеен комплекс от III в. сл. Хр.
Коментари: 0