Борисов: ГЕРБ ще подкрепи Станишев за председател на ЕП

Той коментира и останалите номинации за висши постове в Блока

Борисов: ГЕРБ ще подкрепи Станишев за председател на ЕП
3263 ~ 1 мин. четене

Депутатите на ГЕРБ в Европейския парламент ще подкрепят категорично Сергей Станишев, ако бъде номиниран за председател на ЕП. Това заяви в Брюксел министър-председателят Бойко Борисов, след като лидерите на ЕС определиха номинациите за висшите ръководни постове на Блока.

Както стана ясно, лидерите на страните-членки са се разбрали двете водещи политически сили в ЕП - Европейската народна партия и Партията на европейските социалисти, да поделят за по 2 години и половина мандата на председател на парламента. Кандидатурите са съответно на Манфред Вебер и на Сергей Станишев.

„Когато беше предизборната кампания аз недоумявах, че лидерът на европейските социалисти, даже беше пети, не искаха да го включат в листата. Даже в момента сигурно му е трудно как той не е председател на групата си от 4-5 депутати, защото неговата партия не му е дала това право, а ще оглави Европейския парламент. Но аз гласувах за него, по-точно дадох пред всички колеги, всеки пак българин е, дойдоха да ме питат, казах, че бихме го подкрепили, разбира се”, каза още Борисов. 

Премиерът коментира и останалите номинации за висшите постове в ЕС.

Относно предложението директорът на МВФ Кристин Лагард да оглави Европейската централна банка след изтичането на мандата на Марио Драги, Борисов заяви: "С Кристин Лагард много добре се познаваме и съм убеден, че подобен професионалист ще ни бъде много важен по пътя за еврозоната".

Подкрепи Economic.bg