Договорът между България и Македония допринася за стабилността на Балканите

Направихме историческа стъпка напред заедно, смятат лидерите на двете страни

Договорът между България и Македония допринася за стабилността на Балканите

Премиерът Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев подписаха Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави.

"Мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало", заяви премиерът Бойко Борисов след подписването на ключовия за отношенията между двете държави документ. След него бяха подписани два меморандума в сферите на транспорта и енергетиката. Днешният ден премиерът го определи като изключителен важен, защото транспортният Коридор №8 е връзката, която присъединява целите Балкани към Европейския съюз. „Този транспортен коридор дава възможност на всяка една страна от Балканите да търгува, да прави бизнес и туризъм“, заяви премиерът.

Българският премиер обърна специално внимание на газовия хъб „Балкан”, който по думите му ще даде възможност на Македония да купува газ от европейския хъб директно, а България ще го транспортира.

„Договорът, подписан днес, показва на Европейския съюз, че в размирните Балкани, там, където преди 20 години се лееше кръв, мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало“, коментира Борисов и допълни, че очаква още днес реакцията на ЕС ще бъде повече от положителна. По думите му договорът е налице, за да може младите до останат на Балканите. „Аз съм убеден, че след 10 години резултатите от днешната среща ще бъдат видни и за двете държави“, заяви още Бойко Борисов. Той подчерта, че договорът не е насочен срещу нито един от нашите съседи и изпраща посланията за мир, дружба, просперитет, усвояване на европейски фондове по инфраструктурата.

От своя страна премиерът Заев заяви, че „там, където има политическо желание, въпросите ще се решат. Направихме историческата стъпка напред заедно“. Според него е общ успех и принос за стабилността на държавите в региона. Той подчерта значението на икономическото сътрудничество и по-конкретно в областта на транспортната и газова свързаност. Заев заяви, че сигналът, който се изпраща с днешния акт до съседите и света, е, че България и Македония ще си сътрудничат.

Договорът, който е подписан на македонски език съгласно конституцията на Македония и на български съгласно конституцията на България, предвижда подкрепата на София за евроатлантическите стремежи на Скопие, сътрудничество на двустранно и многостранно равнища, подобряване на транспортните връзки и комуникации, облекчаване на митническите и граничните формалности, отделяне на средства за регионални инфраструктурни и трансгранични проекти, както и улесняване на контактите между гражданите на двете държави.

Борисов, който оглавява българската правителствена делегация, по-рано бе посрещнат пред правителството на Македония с най-високите държавни и военни почести.

Време е да се отворим още повече един към друг, да комуникираме и да се интегрираме е казал президентът на Република Македония Георге Иванов по време на срещата си с министър-председателя Бойко Борисов. Иванов сподели, че се радва за подписването на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество и добави, че това е нов етап в отношенията между двете държави. По думите му Балканите трябва да се европеизират, така че младите хора да живеят в по-добра обстановка. 

Коментари: 0