Борсовата търговия у нас се нуждае от съвременен закон

Борсовият пазар в страната не бива да бъде разделен

Борсовата търговия у нас се нуждае от съвременен закон
Борсовата търговия у нас спешно се нуждае от съвременен закон, заяви главният изпълнителен директор на Софийска стокова борса Васил Симов пред политици, представители на изпълнителната власт, бизнеса и медиите по време на дискусията „Бъдещето на борсовата търговия". Сп. "Икономика" и Economic.bg са медийни партньори на събитието. 

„Сега в България има възможност да съществува повече от една борса, а многото борси объркват бизнеса. В момента стоковата борса не може да бъде полезна на България. Борсовият пазар в страната не бива да бъде разделен, затова имаме предложения и идеи как да се усъвършенства Законът за стоковите борси, за да могат тенденциите в борсовата търговия по света да станат факт и у нас", добави Васил Симов. По думите му навсякъде по света борсата е огледало на икономиката и силата й е, че там са събрани десетки играчи, които, преследвайки своите интереси, формират реалната пазарна цена. В България ролята на борсата е неглижирана и не изпълнява това, за което е създадена.

Председателят на Комисията по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов коментира, че комисията е инициирала промени в закона, но малкият пазар, лошата потребителска култура и слабата производствена култура в България пречат. Борсовата търговия е критерий за прозрачност, а Софийска стокова борса е най-добрият пример за това.

 "Законопроектът е в Министерството на икономиката и предстои да бъде внесен в Министерския съвет. Комисията е отворена за диалог и допълнителни предложения, за да удовлетвори интересите на държавата и бизнеса", обясни зам.-председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Диана Йорданова.

Изпълнителният директор на Българската фондова борса Васил Големански също заяви, че има още много работа в посока на това да се съживят фондовата и борсова търговия в България. Според него съществуването на Софийска стокова борса е изключително важно, защото там се срещат интересите на продавачи и купувачи. 

Относно бъдещето на борсовата търговия Големански обясни, че конкуренцията се засилва, а съвременните борси отиват в посока електронна търговия. Наличието на борса и свободен пазар е задължително условие за пазарна икономика. Пазарите в Европа се развиват по-бавно в сравнение с тези в Азия, тъй като ние губим връзката с бизнеса. Фокусирани в търговията, забравяме финансирането на бизнеса извън банковата система."

Финансистът Камен Калчев, изпълнителният директор на акционерни дружества със специална инвестиционна цел – Маню Маравенов, както и редица представители на бизнеса призоваха за по-добро разбиране на борсовата институция от страна на държавата.
Коментари: 0