Боян Петров го няма и в последния лагер под връх Шиша Пангма

Или се е скрил в някоя ниша, или е затрупан от снега, смятат експертите

Боян Петров го няма и в последния лагер под връх Шиша Пангма
12603 ~ 2 мин. четене
Алпинистът Боян Петров не беше открит и в последния лагер под връх Шиша Пангма в Хималаите. Утре хеликоптери няма да летят отново над района, защото ще има много хора на този склон и е опасно за тях. Това съобщиха за БНР от екипа на българина.

Двама китайски алпинисти и двама шерпи са достигнали Трети височинен лагер - най-високият лагер под връх Шиша Пангма. Това съобщи Деян Петков от екипа на нашия Боян Петров.

„Там не са намерили палатката на на Боян. Намерени са стари вещи от стари експедиции. Четирима, а може и да са петима алпинисти в момента са на лагер 3. Там ще изкарат нощта и не можах да разбера точно дали утре ще се изкачват към върха. До лагер 2 всички възможни места са огледани. Между Лагер 2 и 3 e едно голямо плато, което е почти невъзможно да бъде изследвано, но от хеликоптера показаха, че Боян не е там или е затрупан от много сняг“, каза той.

Утре сутринта спасителите ще потърсят на дневна светлина възможни ниши около лагер 3.

От хеликоптерната компания, чиито машини участват в издирването на алпиниста Боян Петров, увериха, че са направили всичко възможно. Прелетели са над връх Шиша Пангма, но следи от българина не са намерени. Забелязаните съмнителни обекти при повторен оглед са се оказали скали и камъни. След изчерпване на горивото, хеликоптерите са се върнали в Катманду в очакване на нова мисия.

Остава надеждата той да се намира в някоя ниша и да не е видян от хеликоптерите.

В мащабната спасителна операция в Хималаите участват над 100 китайски спасители, шерпи, алпинисти, както и два непалски хеликоптера. Утре се очаква спасителите да стигнат до самия връх. В момента хеликоптерите са в Катманду. При облитането са направени снимки, на които ще бъде направен обстоен преглед.
Коментари: 0