Боян Томов: Всички инициативи в екологията и чистия туризъм трябва да се обединят

Според него досега е направено много в посока на по-чисти туризъм, но има още много работа

Боян Томов: Всички инициативи в екологията и чистия туризъм трябва да се обединят

Всички инициативи, свързани с екологията и с по-чистия туризъм у нас, трябва да се обединят, за да има реален резултат, смята Боян Томов, изпълнителен директор на Медия Икономика България и Портала на българските общини Kmeta.bg.

Той е на мнение, че досега е направено много за осигуряването на по-чист туризъм в страната ни, но има още доста работа в тази посока.

Томов беше водещ на дискусията „За по- чист морски туризъм“, която се проведе днес в Община Бургас. Организатори са Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Порталът на българските общини Kmeta.bg.

В дискусията участие взеха министърът на туризма Николина Ангелкова, Красимир Живков, зам.-министър на околната среда и водите, Джордж Кремлис, ръководител на отдела за кохезионна политика и екооценки в Главна дирекция „Околна среда“ към Европейската комисия, Ивелина Василева, председател на парламентарната комисия по околната среда и водите, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, кметове на общини, представители на туристическия бизнес.

„Благодарение на европейските средства работим по изграждането на пречиствателни станции, стараем се да имаме по-чисто море. Но трябва да ангажираме в този процес и самия туристически бранш. Хотелите в курортните комплекси се менажират добре, но проблеми все още има с другите места за настаняване. Никой не следи как стопаните на наетите апартаменти стопанисват имота”, каза Томов.

„По проблемите за околната среда, чистия туризъм и екологията, трябва да се говори непрекъснато и последователно. Защото темите за по-чист туризъм са изключително важни. Разделното изхвърляне на отпадъците при заведенията, например, е конкретна крачка в тази насока”, допълни той.

Коментари: 0