BP замразява проекти поради ниската цена на петрола

Компанията ще предприеме и мащабни съкращения, основно сред мениджърите на средно ниво

BP замразява проекти поради ниската цена на петрола
296 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Енергийният гигант BP (предишно наименование – British Petroleum) може да замрази инвестиционни проекти и да съкрати сериозна част от персонала си поради ниските цени на петрола. Това обяви финансовият директор на компанията Брайън Гилвъри пред The Sunday Times.

Съкращенията ще засегнат най-сериозно мениджърите на средно управленско равнище. „Това, което ще видите в плана за оптимизация на дейността, е намаляване броя на персонала във всички дейности над оперативно ниво. Тя ще обхване както добива, проучването и рафинирането на петрол, така и бизнес центровете”, обясни мерките Гилвъри.

Подробности за плана ще бъдат обявени в сряда. В момента в компанията работят около 84 000 души, от които 15 000 са във Великобритания. Голяма част от администрацията остава ненужна, след като BP продаде активи за над 40 млрд. щатски долара. Сред тях са 50% от крайбрежните добивни полета, половината от тръбопроводите и една трета от сондажите.

Финансовият директор е категоричен, че инвестиционните намерения в дългосрочен етап остават непроменени, но в краткосрочен ще бъде отложена голяма част от тях.

Акциите на BP поевтиняват от началото на търговията в Лондон с около 1% до 420,2 пенса за брой. За последната година пазарната капитализация на компанията се е свила със 7,25%.

През последните седмици "черното злато" поевтиня с над 40% от върха си за годината през юни. Днес Брентът отстъпва с още 1,4% до 68,11 долара за барел към 11:40 българско време. Спадът при тексаския лек суров петрол е 1,05% до 65,15 долара за барел.

Подкрепи Economic.bg