Братът на Ким Чен-ун е бил убит с невротоксичния газ Ви Екс

Това показват разследванията на САЩ

Братът на Ким Чен-ун е бил убит с невротоксичния газ Ви Екс

САЩ определиха, че братът на севернокорейския лидер Ким Чен-ун е бил убит от режима с невротоксичния газ Ви Екс, заяви говорителката на Държавния департамент Хедър Науърт.

Този извод задейства незабавно прилагане на нови икономически санкции на САЩ срещу КНДР, тъй като газът Ви Екс е категоризиран като оръжие за масово поразяване.

Ким Йон-нам бе убит на 13 февруари 2017 г. на летището на Куала Лумпур в Малайзия, пише БТА. Наблюдателни камери показаха, че две жени са го доближили и са хвърлили някакво вещество в лицето му. Завареният брат на Ким Чен-ун почина малко след това в болница.

При съдебномедицинския преглед са открити следи от Ви Екс по лицето и в очите на Ким Йон-нам.

Вашингтон определи на 22 февруари 2018 г., че това вещество е използвано от правителството на Северна Корея за убийството на Ким Йон-нам, заяви Науърт.

"Тази публична проява на презрение към универсалните норми срещу употребата на химически оръжия е ново доказателство за безразсъдството на КНДР и подчертава, че не можем да си позволим да толерираме севернокорейска програма за оръжия за масово поразяване от какъвто и да било вид", заяви Науърт.

Американското законодателство изисква когато една държава или държавен ръководител наруши американската забрана за употреба на химически или биологични оръжия да бъде прекратен вносът на стоки от тази страна. Тъй като на Северна Корея вече са наложени строги санкции от САЩ и ООН, сегашното решение на Вашингтон едва ли ще окаже съществена разлика, отбелязва АФП.

Коментари: 0