Бразилия за първи път в историята започва да внася кафе

Дефицитът в предлагането на кафе по света ще се запази за трета поредна година

Бразилия за първи път в историята започва да внася кафе

Бразилия, която е най-големият производител на кафе в света, за първи път в историята си е принудена да започне внос на кафе, за да задоволи търсенето на вътрешния пазар. Правителството е разрешило да се закупят  1 млн. торби с кафе „робуста” (чувалът тежи 60 кг), пише местният портал Folha de Sao Paulo.

Продължаващата суша вече няколко месеца в районите на страната, където се отглежда кафе, е довела до увеличение на цените на кафето с 14.9% през последната година. Най-силно пострадал е щата Еспирито Санто. През 2016 г. са тук са набрани 8 млн. чувала с кафе „робуста”, което е с 30% по-малко, отколкото през предходната година.

Бразилия произвежда около 56 млн. чувала с кафе на година, според Deutsche Welle. По-рано тази година Международната организация на кафето (ICO) публикува прогноза, според която дефицитът в предлагането на кафе по света ще се запази за трета поредна година.

ICO оценява, че недостигът на кафе през 2016/2017 селскостопанска година, която започна през октомври, ще бъде 3.5 милиона чувала. 

Коментари: 0