Бразилското правителство подкрепи сделката между Embraer и Boeing

Предстои сделката да бъде одобрена от акционерите и регулаторите

Бразилското правителство подкрепи сделката между Embraer и Boeing

Снимка: Twitter профил Embraer

Бразилското правителство обяви днес, че ще подкрепи обединението на Embraer SA и Boeing Co, след седмици на несигурност заради изразени по-рано колебания от страна на президента Жаир Болсонаро.

Сделката все още предстои да бъде одобрена от акционерите и регулаторите, но спечелването на подкрепата на правителството на Бразилия беше най-голямата пречка.

Съгласно предложената сделка, Embraer ще продаде 80% от търговската си дивизия, най-печелившата в компанията, за 4,2 млрд. долара. Сделката се разглежда като част от преструктурирането на световния авиационен пазар за средно големи самолети. Тя идва слез подобна сделка от основния конкурент на Boeing - Airbus, която купи Bombardier.

Частните акционери на Embraer сега трябва да гласуват, за да одобрят или отхвърлят сделката в рамките на 30 дни.

Скоро след като пое страната на 1 януари, Болсаноро, бивш капитан от армията, изрази загриженост относно факта, че Boeing може да притежава цялата Embraer, ако сделката бъде одобрена при предложените условия.

Снощи обаче в изявление на кабинета му се казва, че правителството му е анализирало предложението и е установило, че то "запазва (бразилския) суверенитет и националните интереси".
Коментари: 0