Следващите дни ще са решаващи за сделката по Брекзит

Риболовът остава непреодолима стена в преговорите, заяви председателят на ЕК

Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия:

Следващите дни ще са решаващи за сделката по Брекзит

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Следващите няколко дни ще бъдат решаващи за изхода от търговските преговори между Великобритания и ЕС, заяви Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, цитирана от Reuters.

Тя добави, че преговарящите и от двете страни работят денонощно, за да постигнат съгласие по спорните въпроси, които са – риболовът, държавната помощ в Обединеното кралство и как ще се разрешават бъдещи спорове между двете страни след 31 декември.

„Преговорите относно това как ще се изпълни сделката до голяма степен са разрешени. Проблемът обаче остава все още риболовът, за който имаме големи разногласия и се оказва непреодолима стена“, поясни Фон дер Лайен.

В петък премиерът на Великобритания Борис Джонсън пък заяви, че е много вероятно търговска сделка да няма.

„Tpябвa дa зaявя, чe oт пoзициятa, в ĸoятo ce нaмиpaмe в мoмeнтa, изглeждa мнoгo, мнoгo вepoятнo дa нямa cпopaзyмeниe. Cпopeд мeн тoвa щe бъдe пpeĸpacнo зa Beлиĸoбpитaния. Oчeвиднo изxoдът щe e paзличeн oт тoзи, ĸoйтo плaнyвaxмe, нo тaĸa нaй-нaĸpaя щe мoжeм дa нaпpaвим вcичĸo oнoвa, ĸoeтo иcĸaмe cлeд 1 янyapи“, зaяви Джoнcън миналата седмица.

Въпреки тази негова позиция той добави, че ще се надява на сделка, но и че няма да сключи такава, която е в ущърб на страната му.

В отговор представители от преговарящата страна на ЕС заявиха, че няма да предприемат компромисите, за които настоява Обединеното кралство. За тях „сделката не трябва да се основава на лишения, а на разбирателство“.

Пpeгoвapящият зa EC пo Бpeĸзит Mишeл Бapниe заяви в понеделник, че и двeтe cтpaни ce cтpeмят дa изглaдят paзличиятa, но изходът е възможно да не бъде положителен.

Миналата седмица Лондон и Брюксел решиха да си дадат „още малко време“, за да изгладят отношенията си, след като времето им за сделка изтече в неделя. Ако не се стигне до споразумение през следващите няколко дни, това ще доведе до една търговска катастрофа, алармират от сектора.

Коментари: 0