Brexit струва на Великобритания 500 млн. паунда седмично

През първата половина на годината икономиката на страната отчете най-слаб ръст от втората половина на 2011 г. насам

Brexit струва на Великобритания 500 млн. паунда седмично

Снимка: Pixabay

1340 ~ 2 мин. четене
Решението на Великобритания да напусне ЕС струва на правителството по 500 млн. британски лири (650 млн. долара) седмично, сочи публикувано днес проучване, пише Reuters.

Икономическите последици от Brexit са обект на напрегнати спорове във Великобритания, като поддръжниците и противниците на излизането от ЕС използват положителните и отрицателните данни, които се появяват, за да подкрепят тезите си, отбелязва агенцията.

Центърът за европейска реформа - изследователска група, съсредоточена върху ЕС - съобщи, че британската икономика е с 2.5% по-малка, отколкото ако британците не бяха решили да излязат от блока на референдума през юни 2016 г. Заключенията на центъра са базирани на последиците за икономиката до края на юни 2018 г. Държавните финанси са ощетени с 26 млрд. паунда годишно, което е равно на 500 млн. паунда седмично.

Центърът, който се самоопределя като проевропейски, но с критично отношение, посочи, че е създал модел за това как би могла да се представи британската икономика, ако през 2016 г. бе гласувано за оставане в ЕС. Групата отбеляза, че анализът ѝ се основава на 22 развити икономики с характеристики, близки до британската.

За първото полугодие на тази годината британската икономика отчита най-слаб растеж от второто полугодие на 2011 г. насам, като компаниите намаляват инвестициите, което подсказва, че са предпазливи преди Brexit.

Само шест месеца преди напускането, което трябва да стане на 29 март догодина, британският премиер Тереза Мей предупреди, че преговорите са в задънена улица и че ЕС трябва да представи нови предложения за споразумението за Brexit.

Много ръководители на компании и инвеститори се опасяват, че политиката може да провали споразумението и петата по големина икономика в света да излезе от ЕС без договор. Според тях това ще уплаши финансовите пазари и ще наруши основни търговски артерии.
Подкрепи Economic.bg