Британски лекари настояват за данък подсладени напитки

Предвижда се той да е в размер на 20%

Британски лекари настояват за данък подсладени напитки

Британски лекари настояват да се наложи 20% данък върху подсладените със захар напитки в опит за борба със затлъстяването, пише The Guardian. Средствата от данъка са предвидени за субсидии за плодове и зеленчуци.

Доклад на Медицинската асоциация на Великобритания призова към  по-строги регулаторни действия. Сред тях фигурира завишаване на данъчната тежест, ограничавaне на рекламата на нездравословни храни и напитки, насочена към деца, задължителни стандарти за граната, предлагана във всички училища.

Държави като Мексико и Калифорния са експериментирали с данъците върху захарта. „От опит на други страни знаем, че облагането на вредните храни и напитки може да подобри здравето, като най-много доказателства за това има при подсладените със захар напитки. Ако бъде въведен данък от поне 20%, той може да намали затлъстяването във Великобритания с поне 180 000 души“, твърди Шийла Холинс, председател на научния борд на Медицинската асоциация.

През 2011 г. Дейвид Камерън заяви, че правителството обмисля по-тежки данъци за нездравословните храни, в които има твърде много захар и наситени мазнини. Запитан през май дали обмисля данък върху захарта обаче говорителят на премиера отрече и добави, че правителството обмисля други мерки за борба със затлъстяването. 

Коментари: 0