Британски учен изобрети костюма на Iron Man

Ричард Браунинг извърши кратък полет, задвижван от реактивни двигатели

Британски учен изобрети костюма на Iron Man

Снимка: YouTube

884 ~ 2 мин. четене

Британският изобретател Ричард Браунинг, който създаде костюм в стил Iron Man, успя да извърши кратък полет с него по време на конференцията TED 2017 във Ванкувър. Полетът се състоя извън конгресния център пред погледите на многолюдна публика , предаде BBC. Изобретението привлече огромен интерес още когато Браунинг публикува видео от първия си полет в Обединеното кралство.

При създаването на костюма той е бил силно повлиян от своя баща, авиационен инженер и изобретател, когото губи в тийнейджърска възраст. Още от малък британецът е запален по това да измисля и създава различни неща, като споделя, че наистина обича предизвикателствата. 
 
„Занимавам се с това по същата причина като хората, които гледат към планината и решават да я покорят – заради приключението и предизвикателството“, разказва той, като допълва, че е бил очарован от идеята за човешки полети. 
 
Той смята, че хората са невероятни машини и подхожда към проекта с въпроса „защо пък да не надградим човешкия ум и тяло“. Ето защо решава да даде своя принос  към прогреса. 
 
Неговата машина е снабдена с 6 миниатюрни реактивни двигателя и специално разработен екзоскелет. Костюмът има шлем с дисплей, който подава информация за горивото. 
 
Костюмът е наречен „The Daedalus“ - на името на бащата на митичния герой Икар. Негов кръстник е 8-годишният син на Браунинг, съобщава BBC.
 
За да управлява посоката и скоростта на полета, човекът в костюма трябва да използва ръцете си и да ги движи по определен начин. По думите на Браунинг иновативната машина може да се издигне на височина от няколко хиляди фута и лесно да развие скорост от 321 км/ч.  От съображения за сигурност по време на тестовите полети той не се отлепя много от земята и се движи бавно. Браунинг обаче е категоричен, че машината е по-безопасна от мотор. 
 
Основаният от него стартъп, Gravity, работи по технология, която може да превърне настоящия прототип да изглежда „като детска играчка“. Видеото от първия полет на Браунинг, публикувано в YouTube,  набира огромна популярност за кратък период от време, както и интереса на инвеститори и на британската армия. 
 
Браунинг обаче не смята, че костюмът ще стане масово средство за придвижване. „Мисля, че той е по-скоро като джет-ските – любопитна играчка за забавление“, споделя той, като допълва, че според него ще дойде време, когато такъв тип устройства ще станат и по-практични. „Все още е странно да видиш как човешка фигура се издига и кръжи във въздуха“, допълва британецът.
 
По отношение на регулацията, Органът за гражданско въздухоплаване (Civil Aviation Authority - CAA) все още не е взел решение по този въпрос. Европейската агенция за авиационна безопасност (EASA), която отговаря за одобряването на всички нови проекти за въздухоплавателни средства, включително експериментални концепции, също няма становище относно технологиите за задвижване на хора. Според говорители на САА  в бъдеще може да се наложи да се създаде нова категория за тази технология, тъй като те явно не се вписват добре в регулирането на въздухоплавателните средства в момента. 
 Подкрепи Economic.bg