Британският автомобилен пазар се възстановява през март

Новите регистрации на Острова нарастват с 11.5%, след като през февруари се свиха с 36%

Британският автомобилен пазар се възстановява през март

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Регистрациите на нови автомобили във Великобритания нарастват с 11.5% на годишна база през март, който по принцип е един от най-силните месеци в годината по отношение на продажбите. Това става ясно от данните, публикувани от Обществото на производителите и търговците на автомобили (SMMT), предава Reuters.

Анализите показват, че за миналия месец са регистрирани 283 964 автомобила. Въпреки това обаче през първите три месеца на 2021 г. регистрациите са намалели с 12% в сравнение със същия период на миналата година.

Много дилъри заложиха на интернет продажбите, тъй като поредната национална блокада в страната принуди шоурумите да затворят врати.

Според SMMT е необходимо дневните регистрации да нараснат с по 8300 месечно1 до края на годината, за да може автомобилният сектор да се върне към предпандемичните нива.

През февруари британският пазар отчете най-мрачния си втори месец от годината за последните 30 години, след като регистрациите се свиха с 36%. SMMT понижи прогнозата си за продажбите през 2021 г. с 5 на сто до по-малко от 1.9 млн. автомобила и призова правителството да позволи повторното отваряне на шоурумите, когато бъде овладяна пандемията от коронавирус.

Коментари: 0