Британският държавен министър на отбраната Гуто Беб подаде оставка

Тереза Мей направи компромис с изменение в митническия закон, внесено от евроскептични депутати

Британският държавен министър на отбраната Гуто Беб подаде оставка

Снимка: БТА

864 ~ 1 мин. четене
Държавният министър в британското министерство на отбраната Гуто Беб подаде оставка снощи, за да гласува като депутат от Консервативната партия против поправка в митническия закон за Brexit, внесена от застъпниците на твърдо излизане на страната от Общността предаде Ройтерс.

Гуто Беб отговаряше в министерството на отбраната за снабдяването на въоръжените сили.

Депутатите в Камарата на общините приеха с 305 гласа поправката, а 302 гласуваха против.

Поправката в митническия закон, наречен Закон за презграничната търговия, предвижда Великобритания да прекрати събирането на митнически такси за Европейския съюз след Brexit, ако дотогава не бъде постигнато споразумение с ЕС за реципрочни мерки в тази сфера. 

Съгласявайки се с поправката, правителството на министър-председателката Тереза Мей успя да избегне унизително поражение при гласуването в парламента. Но незначителното мнозинство, с което текстът бе приет, показва колко е крехка подкрепата за Мей и за опитите й да се справи с трудностите по пътя към Brexit, посочва Асошиейтед прес.

Преди това Мей понесе пореден удар с деветата оставка на член на правителството й и призив на бившия й министър на околната среда и проевропейски депутат Джъстин Грийнинг за втори референдум по Brexit.

През уикенда Мей предупреди партията си, че може да няма "изобщо никакъв Brexit", ако съпартийците й осуетят плановете й по напускане на ЕС.
Подкрепи Economic.bg