Британското автопроизводство с най-голям спад от 10 години насам

Освен това инвестициите като цяло в страната са намалели почти наполовина от 2012 г. насам

Британското автопроизводство с най-голям спад от 10 години насам
Производството на автомобили във Великобритания през 2018 г. е намаляло с 9% – най-големият спад от финансовата криза през 2008-2009 г. насам, пише Reuters. Освен това в инвестициите в страната са паднали почти наполовина от 2012 г. насам заради страховете на компаниите относно Brexit.

Някога процъфтяващото британско автопроизводство, което осигурява работа на около 850 хил. души в страната и което се използва от политиците като пример за изключително успешен промишлен сектор, бележи спад от 2016 г. насам. Тогава, след референдума за излизане от Европейския съюз компаниите започнаха да свиват разходите и производството си.

Количеството продукция също така намаля заради удара от регулациите за дизеловите коли, за по-малко вредни емисии от автомобилите като цяло, както и заради забавянето на китайската икономика. Това сочи доклада на Организацията на моторните производители и търговци.

Великобритания, която е петата по големина икономика в света е планирано да излезе от ЕС на 29 март. По всяка вероятност това ще се случи без никакво споразумение между Лондон и Брюксел какви да са бъдещите им икономически и политически отношения след Brexit, тъй като британските депутати отхвърлиха проекта на документа и настояват за промени в него. Европейските лидери обаче са категорични, че повече изменения не може да има.
Коментари: 0