Британското правителство продаде акции на Lloyds за $769 милиона

Дяловете са пласирани на по-високи цени, спрямо придобиването им по време на финансовата криза

Британското правителство продаде акции на Lloyds за $769 милиона
192 ~ 1 мин. четене
Британското правителство продаде част от акциите на Lloyds Banking Group Plc за над 500 милиона паунда ($769 милиона), като част от плана да намали дела си в банката преди изборите през май.

След последната продажба от плана за раздържавяване, започнал през декември, правителството на този етап остава с 24% дял в групата, става ясно от съобщение на британското финансово ведомство. Продажбата е станала на цени над средната, която бе платена при спасяването на банката - 73,6 пенса за брой. В началото на днешната търговия дяловете на групата поскъпват с близо 1,3% до 79 пенса. 

„Това е следваща стъпка към връщането на Lloyds Banking Group в частна собственост, което намалява нашите национални дългове и връща парите на данъкоплатците“, каза британският финансов министър Джордж Осбърн.

В обръщение към бюджетната комисия през декември Осбърн съобщи, че правителството постепенно ще продава своя дял през следващите шест месеца и обеща, че операциите няма да са на загуба. Последното лейбъристко правителство придоби Lloyds на цена от 20.5 млрд. паунда по време на финансовата криза.

Подкрепи Economic.bg