Британското производство потъва с най-силни темпове от 2012 г.

Високите нива на икономическа и политическа нестабилност влияят на производителите

Британското производство потъва с най-силни темпове от 2012 г.

Снимка: Pixabay

Британското производство се свива миналия месец с най-бързи темпове от седем години насам, разтърсено  от задълбочаващата се криза окол Brexit и глобалния спад.

Индексът IHS Markit / CIPS UK за производствени поръчки (PMI) пада до 47,4 от 48,0 пункта през юли, което е цял пункт по-ниско от средната прогноза в анкетата на икономистите пред Reuters.

„Високите нива на икономическа и политическа несигурност, наред с продължаващото напрежение в световната търговия, затрудни работата на британските производители през август,“ каза директорът на IHS Markit Роб Добсън.

Британската икономика се сви през второто тримесечие заради наближаващия срок на Brexit. Свиване през още едно тримесечие ще означава рецесия.

PMI показа, че британското производство се е поддало на спада, който е обхванал Европа, въпреки подема във Франция миналия месец.

Проучванията на Lloyds Bank и Европейската комисия миналата седмица също предположиха, че икономиката на Великобритания е в застой, което увеличава залога пред премиера Борис Джонсън, който обеща да изведе Великобритания от ЕС със или без сделка.

Респонденти l проучването PMI посочldjа глобалното забавяне и Brexit като причина за по-ниското търсене от страна на местни и чуждестранни клиенти, някои от които преместват веригите на доставки далеч от Великобритания преди крайния срок за излизане от ЕС на 31 октомври.

IHS Markit заяви, че неxkото проучване съответства на спад в производствfjо от близо 2% на тримесечие. Производството представлява 10% от британската икономическа продукция.

Индексът на бъдещото производство пада до най-ниското си ниво от началото на провеждането на проучването през 2012 г.

Активността в целия сектор на производството спада, като производството на потребителски стоки спада с най-бързите темпове от февруари 2009 г. - в пика на последната рецесия във Великобритания, заяви IHS Markit.
Коментари: 0