БСП ще спре да гласува с ГЕРБ, ако им се вкарат законите

Социалистите настояват за актуализация на бюджета, която реално няма как да се случи в рамките на сегашния парламент и правителство в оставка

БСП ще спре да гласува с ГЕРБ, ако им се вкарат законите
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

„БСП за България“ ще излезе от негласната коалиция с ГЕРБ и ДПС, която беше сформирана днес, само ако техните предложения за законодателни промени бъдат вкарани в дневния ред на Народното събрание. Това стана ясно от думите на председателя на партията Корнелия Нинова, която коментира проваленият днес парламентарен ден. Социалистите, заедно с ГЕРБ и ДПС, гласуваха против програмата за деня и седмицата, която включва окончателно приемане на промените в Изборния кодекс и намаляване на партийната субсидия от 8 на 1 лев.

„Днес не подкрепихме програмата за работа на Народното събрание по една-единствена причина - за нас най-важни днес са социалните и икономически мерки, които парламентът трябва да приеме, за да помогнем на икономиката и на хората. Нашата грижа в момента са доходите - помощ за безработни, за младите семейства, за възрастните хора и икономически мерки, които да гарантират стабилност и растеж на българската икономика. Причината да не подкрепим програмата е, че нито едно от направените от нас предложения не се гледат в комисиите, не се включват в програмата на Народното събрание“, коментира Нинова.

Тя напомни, че БСП са предупредили още миналата седмица, че „настояваме това да бъде един от приоритетите на работата на парламента, защото както виждате, удължава се срокът на епидемиологичната обстановка, а хората изнемогват“.

„Доходите не са достатъчни. Цените растат нагоре. Нашата грижа е това като първи приоритет. Внесли сме 8 законопроекта в този смисъл. Те са в помощ на младите семейства, на пенсионерите, на безработните. Държим в програмата на парламента да бъдат включени най-приоритетните 3 от тях - Законът за местните данъци и такси, където отпадат таксите за детски градини и ясли. Втори - Кодекс за социално осигуряване - преизчисляване на пенсиите. 50-те лева са хубаво нещо, но не са достатъчни. Дори вече да компенсират увеличението на цените. На трето място - Законът за семейните помощи и деца, където предвиждаме помощ за родители, които са се осигурявали през последните две години, помощ за второ и трето дете не по-малко от 6 500 лева“, обясни лидерът на БСП.

Тя призна, че всичко това трябва да се случи през актуализация на бюджета, което няма как да се случи, тъй като промяна в Закона за държавния бюджет може да бъде внесена само от изпълнителната власт, която в момента е представлявана от правителството в оставка на Бойко Борисов. Финансовият министър в оставка Кирил Ананиев вече обяви публично, че няма нужда от такава.

„Искаме ред и правила в държавата, ред и правила в парламентарната република - това трябва да стане през актуализация на бюджета в Народното събрание - предложение, което също сме внесли. Затова и днес се въздържахме от програма, в която има лобистки текстове, има всякакви интереси. Но не и най-важният интерес - този на хората. Тази позиция представяме на Председателски съвет и настояваме социалните законопроекти да бъдат включени в програмата на Народното събрание“, каза Нинова.

Коментари: 0