БСП започва отново войната с търговските вериги

Корнелия Нинова внесе поправките в Закона за защита на конкуренцията, които ще регулират дейността на големите супермаркети

БСП започва отново войната с търговските вериги
216 ~ 1 мин. четене
Парламентарната група на "БСП - лява България" внесе в Народното събрание поправките в Закона за защита на конкуренцията, известен като Закон за търговските вериги. Идеите на промените са да не се допуска да се продава стока на цена под нейната себестойност.

В кулоарите на парламента депутатът Корнелия Нинова представи предлаганите от социалистите промени пред медиите. "Миналото НС прие промени в този закон на две четения, но влизането му в сила се препъна заради президентското вето и преждевременния край на работата на 42-то Народно събрание", каза Нинова.

Даваме определение за "значителна пазарна сила" и възлагаме на Комисията за защита на конкуренцията с методика да прави оценка какво представлява "значителната пазарна сила" и какво е присъствието на отделната верига на пазара, обясни още тя.

В договорите не могат да съществуват такси за услуги, които не са предоставени реално. Веригите не могат да налагат забрани на българските производители да предоставят стоките си на трети лица при същите или по-добри условия. Налага се ограничение веригите да не продават на т.нар "непропорционална цена", което означава под себестойност на продукт, обясни Корнелия Нинова. Дава се тримесечен срок на веригите след публикуване на закона да преведат типовите си договори през КЗК.

Социалистите ще търсят подкрепа за законодателните си предложения от другите формации, защото предложенията им били в синхрон с европейските правила и нормите за лоялна конкуренция.

Изберете компанията, осигуряваща най-добър "Старт в кариерата"
Подкрепи Economic.bg