БТПП: Българската икономика процъфтява

Политическите сътресения няма да се отразят икономически

БТПП: Българската икономика процъфтява
Автор: Лора Горовска

Позитивни резултати в българската икономиката отчетоха от Българската търговско промишлена палата (БТПП) по време на представянето на изданието „Bulgaria in figures”.

Според статистиката за десето поредно тримесечие, страната ни отчита икономически растеж, БВП се е увеличил с 2.9% през IV-то тримесечие на 2015 г. спрямо същия период на 2014 г. и се наблюдава 3% ръст на промишленото производство. Значително увеличение има и в преработващата промишленост, както и в търговията на дребно. 

Със 72 хиляди повече са заетите през IV-то тримесечие на 2015 г. спрямо същия период на предходната година и се наблюдава спад в безработицата – с 93 хиляди души по-малко.

През първата четвърт на 2016 г. пък приходите са се повишили с 16%, спрямо първото тримесечие на 2015 г. Излишъкът в бюджета е над 1,8 млрд. лв. към март 2016 г., спрямо излишъкът от 257.1 млн. лв. към март 2015.

В международен аспект България запазва кредитния си рейтинг, отбелязват още от БТПП. Те изнесоха данни от Moody’s, който ни дават оценка Baa2 със стабилна перспектива, Standard&Poor's  - ниво ВВ+ със стабилна перспектива и Fitch – с оценка BBB- със стабилна перспектива.

Аргументите на БТПП за това, че се забелязва положителна тенденция в развитието на българската икономика, са свързани с това, че България е била 7-та най-бързо растяща икономика в ЕС през 2015 г. Според прогнозите за 2016 г. икономическото ни развитие ще продължи. Също така, страната ни е обявена за най-добрата дестинация за аутсорсинг в Европа (Класация на Cushman & Wakefield за 2015 г.). София пък се нарежда на четвърто място сред най-големите европейски градове в групата на най-добрите дестинации за инвестиции от гледна точка на ефективността на разходите според класиране на списание fDi Magazine за най-обещаващите инвестиционни дестинации в Европа през 2016/2017. Столицата попада и в топ 10 на световните дестинации за създаване на “start up” според класиране на швейцарската организация "Seedstars World", публикувано през 2015.

Във връзка с политическите сътресения в страната председателят на БТПП Цветан Симеонов коментира, че засега няма опасения, че те могат да дадат отражение върху икономиката ни. Негативна тенденция обаче е, че страната ни има недобри позиции в международните класации. Например, по отношение на здравния потребителски индекс за 2015 г. заемаме едно от последните места 31-во от общо 35 страни. Според Симеонов образователната реформа не върви особено добре и също липсват квалифицирани кадри. По показател световна конкурентоспособност сме на 55 място от 61 страни. Административната тежест, недоброто обслужване и корупцията, остават основен проблем на България.

 Според Симеонов България няма време за губене и реформите трябва да се осъществят. 

Коментари: 0