Бутат незаконно емблематична сграда в Пловдив (обновена)

Една от фасадите на Тютюневия град на ул. „Одрин“ бе разрушена

Бутат незаконно емблематична сграда в Пловдив (обновена)
4553 ~ 1 мин. четене

Една от най-красивите сгради в Пловдив - тютюневият склад на "Ориент Табако" днес бе полуразрушена от багер. Сградата е паметник на културата.

Работата спря след намесата на граждани, но една от фасадите на сградата на ул. „Одрин“ бе бутната.

Сградата е построена през миналия век и е емблема на Тютюневия град, който е разположен между ул. "Иван Вазов" и бул. "Христо Ботев". Тя беше продадена от общината два пъти, след като стана ясно, че първият собственик няма преки наследници.

Складът е паметник на културата с тази забележка, че след техническа грешка в Националния институт за паметници на културата за ценност е посочена сграда на друг номер на ул. "Одрин", която няма архитектурна стойност. Грешката наскоро е поправена, пише БГНЕС.

Въпреки че влиза в комплексен паметник на културата, какъвто е Тютюневия град и има двойни защити, община Пловдив е издала строително разрешение.

Министерство на културата разпореди спирането на събарянето на сградата на ул. „Одрин” № 8 в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

На основание на правомощията си по Закона за културното наследство министерството поиска проверка по случая. Сградата е деклариран паметник на културата от 1977 година и се намира на територията на групов паметник - Историческа зона „Филипопол – Тримонциум – Пловдив”, обявена с Протокол № 5 от 22.05.2000 г. на Националния съвет за опазване на паметниците на културата.

Културното ведомство ще сезира и Прокуратурата за случая.

Подкрепи Economic.bg