Външно министерство съобщи за планиран чартър от Москва до София

В момента всички, пристигащи в България от Русия се поставят под 14-дневна карантина

Външно министерство съобщи за планиран чартър от Москва до София

Снимка: Economic.bg/Красимир Свраков

Извънреден чартърен полет от Москва до София e планиран да бъде изпълнен на 16 юли. Чартърът ще се осъществи с подкрепата на българското посолство в Москва, съобщиха от Министерството на външните работи. Полетът е планиран при следното разписание: 16 JUL​ 2020 SVO 14:25 17:20 SOF.

От Москва, летище „Шереметиево“, терминал „F“, ще бъдат транспортирани само граждани, които предварително и изрично са заявили своето желание и са заплатили стойността на самолетния билет, добавят от ведомството.

От туристическата агенция AEROTOURMM, която организира чартърния полет, обясниха за Economic.bg, че полетът не е туристически, а е с цел прибиране на български граждани, които в момента се намират в Москва и искат да се приберат в България. Подобен тип полети бяха организирани до много държави по света още в началото на коронакризата.

В момента всички, пристигащи в България от Русия, се поставят под 14-дневна карантина. По време на вчерашния извънреден брифинг на Националния оперативен щаб и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, обаче стана ясно, че се подготвя заповед, с която да се премахне карантината за пристигащите от някои трети страни. За кои конкретни страни обаче ще отпадне карантината, предстои да стана ясно.

От 15 юни Европейската комисия препоръча отваряне на вътрешните граници на ЕС за свободно пътуване. По това правило от 15 юни Гърция и България отвориха границите помежду си за туристи. От 1 юли пък ЕС отвори границите си за 14 трети страни и Блока. Сред тях обаче не е Русия.

Коментари: 0