Частните уроци поевтиняват драстично

Основната причина е, че голяма част от родителите нямат възможност да плащат за допълнителното обучение и педагозите се принудиха да намалят таксите на свой ред

Частните уроци поевтиняват драстично

Цените на частните уроци за подготовка по различните предмети за националните изпити са паднали чувствително в сравнение с предните години. Tова показва проверка на „Труд”, съобщава в днешния си брой изданието.

В момента 60-минутно обучение по математика или български език струва от 5 до 8 лева. Много рядко педагозите вземат по 12 лева за същото време за решаване на задачите. Същата сума вземат и колегите им по български език и литература. Допреди година тя бе между 10 и 15 лева при топ учителите.

Цените на заниманията по чужди езици също са по-ниски - вместо обичайните по 20 лева за подготовка сега има занимания и по 10, и по 15 лева. Средно 6-8 лева са цените по останалите предмети, по които се държат матури.

Основната причина е, че голяма част от родителите нямат възможност да плащат за допълнителното обучение и педагозите се принудиха да намалят таксите на свой ред, разказаха експерти по темата. Те не скриха, че другият мотив е, че тестовете, които се дават на изпитите от националното външно оценяване, не изискват допълнителни занимания. Конкуренцията на големите частни школи също била голяма, а самите те пък редовно предлагат промоции и отстъпки, за да си осигурят достатъчно клиенти. Цената на урок в школа излиза под 6 лева. Или подготовката по един предмет за миниматура след 7-и клас излиза между 300 и 400 лева. Цялостната подготовка за матурата също излиза толкова.

Изпитите тази година за седми клас и за завършване на гимназия са на 20 и 22 май съответно по български език и по математика. 

Коментари: 0