Честито Рождество Христово! Коледа е!

На този ден честваме рождението на Божия син Исус Христос

Честито Рождество Христово! Коледа е!

Днес християнският свят отбелязва един от най-големите си празници - Рождество Христово, или Коледа. На този ден честваме рождението на Божия син Исус Христос, който се появява на земята, за да изкупи човешките грехове.

Рождество Христово или Коледа е един от най-големите църковни празници в християнския свят.  Рождество Христово е своеобразно продължение на Бъдни вечер, защото започва още от полунощ - в народния календар с обичая коледуване. На този ден честваме рождението на Божия син - Исус Христос, който се появява на земята, за да изкупи човешките грехове.

Според Евангелието Исус Христос е роден в град Витлеем, провинция Юдея. Малко преди раждането майка му Мария заедно с Йосиф отишла във Витлеем. Там не могли да намерят място в страноприемница и били принудени да се подслонят в пещера извън града, където пастирите затваряли овцете. В нея Мария родила сина си, повила го в пелени и го положила в ясли, където били привързани осел и вол. С дишането си животните сгрявали Младенеца.

Към Коледните празници се числи и Стефановден, който е на 27 декември. Празникът е посветен на първомъченика на християнската църква архидякон Стефан. Със Стефановден завършват Коледните празници.

Днес празнуват имен ден всички, които носят имената Христо, Радослав, Божидар, Емил, Емануил, Християн, Ренета, Християна, Кристиян, Кристияна, Кристина, Христина и др

Честито Рождество Христово на всички българи и честит празник на имениците от екипа на сп. "Икономика" и Economic.bg! 

Бъдете здрави и нека доброто да е с всички вас!
Коментари: 0