ЧЕЗ и „Инерком“ подписаха договора за продажба

Предстои сделката да бъде одобрена от българските регулаторни органи

ЧЕЗ и „Инерком“ подписаха договора за продажба
1804 ~ 2 мин. четене

Пазарджишката фирма на Гинка Върбакова „Инерком България“ ЕАД беше избрана за купувач на всички активи на ЧЕЗ в България.Договорът между дружествата от групата на ЧЕЗ и „Инерком България“ е подписан на 23.02.2018 г., съобщават официално от българската фирма.

Процедурата по продажбата се e провела съгласно законите на Република Чехия, пише още в съобщението. Предстои сделката да бъде одобрена от българските регулаторни органи, едва след което ще бъде финализирана.

Дружествата, обект на сделката са: “ЧЕЗ България” ЕАД, “ЧЕЗ Електро България” АД, “ЧЕЗ Разпределение България” АД, “ЧЕЗ Трейд България” ЕАД, “ЧЕЗ информационни и комуникационни технологии Българи” ЕАД, “Фри Енерджи Проджект Орешец” ЕАД и “Бара Груп” ЕООД.

От „Инерком България“ ЕАД съобщават, че дружество е специално създадено за целите на придобиването от ЧЕЗ. 

Цялата информация относно собствеността на “Инерком България” ЕАД е прозрачна и публично достъпна в Търговския регистър, пишат още от фирмата. Основната част от дейността на групата е свързана с производство на електроенергия, проектиране, изграждане и оперативно управление на централи за производство на електроенергия от ВЕИ. 

По думите на  каза Гинка Върбакова, собственик на дружествата от групата на "Инерком" компанията е вложила много време, средства и усилия в подготовката на сделката и е преминала през много проучвателни етапи. Тя твърди, че "Инерком" е покрила множеството изисквания на ЧЕЗ и мажоритарния собственик в лицето на чешката държава. "Предоставихме документи, одити, финансова и търговска информация, изискани в процедурата. Доказахме, че имаме опит и капацитет да придобием и управляваме дружествата в България в една изключително тежка процедура с множество международни конкуренти", пише още в изявлението.

В писмото се добавя, че компанията ще работим прозрачно, изцяло в интерес на българските потребители, при спазване на законодателството и регулаторните изисквания. "Това е голяма стъпка в развитието на нашата компания и ние се отнасяме много професионално и отговорно към нея“.

„Осъзнаваме обществената значимост на бизнеса, който ще придобием. Гордеем се, че сме сред малкото български компании, които инвестират в толкова мащабен проект в енергетиката. Първостепенна задача е да развиваме постигнатото от ЧЕЗ в условия на диалог с всички заинтересовани страни", каза Гинка Върбакова. 

За "Инерком"

"Инерком" развива фотоволтаични проекти с обща инсталирана мощност от 100 МВт. Те включват 6 действащи централи с капацитет от 23 МВт и проект за 80 МВт централа, която ще функционира изцяло на пазарен принцип. Дружествата от групата на "Инерком" имат опит в изграждане на нови присъединявания, кабелни и въздушни трасета средно напрежение и реконструкция на съоръжения от преносната електроенергийна система, свързани с нови присъединявания.  Част от дружествата от групата развиват дейност и в сферата на строителството. Компаниите членуват в секторните бизнес организации - Българската фотоволтаична асоциация и Камарата на строителите.

Подкрепи Economic.bg