Чили забрани Kinder Surprise

Мярката е част от борбата срещу затлъстяването

Чили забрани Kinder Surprise

В Чили бе забранена продажбата на популярните яйца Kinder Surprise. Страната прие законодателни мерки за налагане на по-здравословно хранене като част от борбата срещу затлъстяването.

Според новоприетия закон на етикетите трябва задължително да са отбелязани стойностите на захар или наситени мазнини, съдържащи се в продукта. Чили се нарежда в света като пионер в налагането на здравословно хранене, изтъкна министърът на здравеопазването Кармен Кастильо в комюнике.

Страната е считана за модел на икономически растеж в Латинска Америка. Тя обаче е и един от най-големите консуматори на газирани напитки. В момента повече от 60% от чилийците и 1/3 от децата под 6 години са затлъстели.

Законът, защитаващ здравословното хранене, влиза в сила днес след като бяха необходими 5 години, за да бъде гласуван и 4 години, за да се даде време на хранително-вкусовата индустрия да се адаптира.

Целта му е преди всичко да пази здравето на децата, като в училищата се забранява продажбата на вредни храни – богати на сол, захар, мазнини и висококалорични. Такива храни се забранява да бъдат придружавани с играчки, което слага край на продажбата на Kinder Surprise или детското меню Happy meal в Макдоналдс.

За разлика от американският гигант в бързото хранене, който може да се приспособи към тези изисквания и да премахне играчките в детското си меню, италианската компания Ferrero остава извън чилийския пазар.

Италианският производител, който пусна в продажба през 1972 г. прочутите си шоколадови яйца с играчка, заяви, че ще сезира международен арбитраж, тъй като се засяга репутацията на един от най-известните му продукти.

Все пак обаче не бива да се забравя, че Kinder Surprise е забранен в САЩ по силата на нормативен акт от 1938 г., който забраняващ свързването на хранителен продукт с каквото и да е било друго вещество (в случая играчка).

Коментари: 0