Citi и JPMorgan оглавиха списъка на системно важните банки

Те са най-важните институции за глобалната финансова система

Citi и JPMorgan оглавиха списъка на системно важните банки
3713 ~ 1 мин. четене

Citi измести HSBC и застана до JPMorgan в началото на списъка на системно важните банки, членуващи в Съвета за финансова стабилност на Г-20. В сравнение с миналата година съставът на банките не се е променил, но някои от тях са разменени местата си.

Съветът за финансовата стабилност разделя банките в списъка в пет категории, в зависимост от потенциалния риск за глобалната система. Банките Citigroup и JP Morgan Chase са най-важните финансови институции за глобалната финансова система.

HSBC се премества към следващата категория, успоредно с BNP Paribas и Deutsche Bank. В непосредствена близост до тях е Bank of America, която се издига в списъка.

Г-20, след началото на кризата от 2007-2009 г., реши, че водещите банки, чийто фалит може да предизвика паника на пазарите, следва да разполагат с допълнителен капитал, който съответства на нивото на риска, който те представляват.

Повечето системно значими банки са в САЩ: JP Morgan Chase, Citigroup, Bank of America, Goldman Sachs, Wells Fargo, Bank of New York Mellon, Morgan Stanley и State Street.

Подкрепи Economic.bg