Най-скъпите градове за живеене в света по време на Covid

За първи път от няколко години класацията не е оглавявана от азиатския град държава Сингапур

Най-скъпите градове за живеене в света по време на Covid

Снимка: Pixabay

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Най-големият град в Швейцария - Цюрих, и столицата на Франция – Париж, оглавяват списъка на най-скъпите градове за живеене в света за 2020 г., след като изместиха Сингапур и Осака. Върха си поделят двата европейски града и изместват азиатския град държава, която за първи път не е на челна позиция, пише CNBC.

Класацията е формирана според доклада на The Economist Intelligence Unit, в който се изчисляват разходите за живот в 130 града по цял свят. Тазгодишните данни ясно показват силното влияние на пандемията от COVID-19 и как тя успя да промени цените на стоките и услугите в големите градове.

Според The Economist Intelligence Unit скокът на Цюрих и Париж се дължи на укрепването на швейцарския франк и еврото.

Пандемията е причинила отслабването на щатския долар, докато западноевропейските и северноазиатските валути са се укрепили спрямо него, което от своя страна е променило цените на стоките и услугите“, коментира Упасана Дът, ръководител на Световните разходи за живот в The EIU.

Тя пояснява, че азиатските градове традиционно са доминирали в класацията през последните години, но пандемията е изместила фокуса от тях. В доклада се посочва, че в Сингапур, който сега е на четвърто място, цените са спаднали заради изселването на чуждестранни работници.

Тъй като общото население на града държава се свива за първи път от 2003 г. насам, търсенето намалява и настъпва дефлация. В Осака се наблюдават подобни тенденции, като потребителските цени стагнират, а японското правителство субсидира разходи като обществения транспорт“ , пояснява Упасана Дът.

 

Ето и класацията, в която някои градове си поделят позициите, заради равни индекси:

1. Цюрих – Швейцария

1. Париж – Франция

1. Хонконг – Китай

4. Сингапур – Сингапур

5. Тел Авив – Израел

5. Осака – Япония

7. Женева – Швейцария

7. Ню Йорк – САЩ

9. Копенхаген – Дания

10. Лос Анджелис – САЩ

През последните години цените на повечето стоки и услуги в тези градове бяха „сравнително равни”, но някои категории бяха по-силно засегнати от други по време на кризата и това повлия на крайния резултат, коментират от EIU. Цената на основните продукти като храна и вода остава „устойчива“, според доклада, но слабото търсене на дрехи е довело до резкия спад на цените.

Според Дът тенденцията хората да „следят цените” и да приоритизират нуждите си ще продължи.

Разходите за нови дрехи, почивка или за културни събития ще продължават да се свиват”, коментира тя.

Коментари: 0