Дания ще накара безработните да чистят улиците

Живеещите на помощи трябва да си заслужат парите, които получават

Дания ще накара безработните да чистят улиците

Управляващата в Дания Либералната партия планира да накара безработните да чистят улиците на столицата Копенхаген от цигарени фасове, използвани пластмасови чаши за бира и други отпадъци, оплаквайки се, че градът се превръща в „сметище“ през лятото.

„Предлагаме 500 от 16-те хил. безработни да се захванат с обществено полезни дейности, които трябва да започнат възможно най-скоро и да продължат през цялото лято“, заяви кандидатът на партията за общински съветник Сесилия Льонинг-Сковгаард.

„Целта е да запазим повечето места в града чисти и подредени“, подчерта тя.

По думите й получаващите социални помощи също трябва да допринасят с нещо за обществото в замяна на парите, които получават. Като бъдат накарани да вършат нещо, ще стане ясно кои от тях не могат да си намерят работа и кои просто не искат да вършат нищо.

Либералната партия планира да използва излишъците в бюджета за 2016 г., за да закупи необходимото оборудване и препарати за почистване, а цялата инициатива трябва да доведе до спестяването на общински средства.

„Смятам, че ако направим еднократна инвестиция от порядъка на 10 млн. крони (1.34 млн. евро), инициативата после ще се самоиздържа“, посочи Льонинг-Сковгаард.

Основният съперник на либералите – Консервативната народна партия също подкрепи идеята, но заяви, че ограничаването на схемата до 500 души е „скромно“.   

Коментари: 0