Държавата иска да погълне 7,9 млрд. лв. от частните пенсионни фондове

Mярката, представена от държавата като право на избор, всъщност не е избор, смята изпълнителният директор на Пенсионно-осигурителна компания „ДСК-Родина“ Николай Марев

Държавата иска да погълне 7,9 млрд. лв. от частните пенсионни фондове

Снимка: Стоян Йотов

Към момента в частните пенсионни фондове има общо 7,9 млрд. лв., които държавата се опитва да използва за закърпване на дупките в системата на Държавно обществено осигуряване (ДОО). Това заяви изпълнителният директор на Пенсионно-осигурителна компания „ДСК-Родина“ Николай Марев в сутрешния блок на bTV.

По думите му от тази сума 7,2 млрд. лв. са в универсалните фондове за най-масовата трета категория труд и малко над 700 млн. лв. са за категорийните работници.

Според Марев мярката, представена от държавата като право на избор, всъщност не е избор. „Проблемът е, че веднъж направен, изборът остава необратим и веднъж щом парите са прехвърлени в НОИ, това не може повече да се провери. Прави се опит да се открехне вратата с довода, че хората са закрепостени в частните фондове“, категоричен е изпълнителният директор на пенсионно-осигурителна компания.

Той обясни още, че бюджетът на ДОО е планиран в размер на 9,6 млрд. лв. за 2015 г. „Проблемите си в ДОО, защото държавата през 2015 г. трябва да плати още 5 млрд. лв., а в УПФ има пари за пълнене на дупки за година и половина“, допълни той.

Той обърна внимание и на факта, че меморандумът бе подписан в неделя. „Трудно е да се отговори дали е национализация или не, но може да се постави въпросът защо няма тристранно споразумение. Решението се взема в последния момент без широка дискусия“, подчерта Марев.

„Не разбирам яростта, с която синдикатите защитават това решение. Има някакво задкулисие.Никой не дава обещание, че профсъюзите няма да убедят всичките си членове да се прехвърлят към НОИ, както и държавните служители“, предупреди Николай Марев.

Коментари: 0