Държавата търси начин да финансира общински болници

За пореден път правителството се опитва да „закърпи“ тежкото финансово положение на тези лечебни заведения

Държавата търси начин да финансира общински болници
Въпреки че общинските болници са отговорност на местната власт и въпреки възможността да бъдем наказани от Европейската комисия заради нерегламентирана държавна помощ, правителството „ще търси финансови възможности да дотира общинските болници, на които средствата не достигат“. Това „разпореди“ днес министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на Сдружението на общинските болници.

Повод за срещата е протестът на медицинския персонал в редица общински болници заради ниските заплати и лошите условия за работа там.

До утре, по разпореждане на Борисов, Министерството на здравеопазването трябва да изготви предложение с конкретни решения на проблемите в общинското здравеопазване, което да представи на министър-председателя.

Припомняме, че това е поредният случай на общинска болница в тежко финансово състояние и поредният случай, в който правителството на Бойко Борисов обещава да намери решение. Въпреки това от много години персоналът на общинските болници работи на минимални заплати. Към това трябва да се добави окаяното състояние на оборудването в тези лечебни заведения и мизерията, в която се лекуват пациенти.

През последните години проблемите на общинските болници се „закърпват“ при всеки случай на протест от страна на служителите или при случай на липса на техника. Тогава по спешност министерството на здравеопазването отпуска някакви средства, но без да намира систематичен подход за решаване на проблемите.

Също така държавата отказва да закрива болници, които от години са на загуба, а общините нямат средства да ги дотират. “Болници в мое управление няма да закрия, парите за здраве се увеличават всяка година, затова искам решение. Не приемам сестри и лекари с години трудов стаж, които всеки ден ни лекуват и помагат, да се чувстват без подкрепа, изоставени и забравени“, е казал Борисов по време на срещата.
Коментари: 0