Държавата успя да наложи повече контрол над „Лукойл България“

Поправките, засягащи най-големия търговец на горива в страната ни, бяха одобрени окончателно от депутатите

Държавата успя да наложи повече контрол над „Лукойл България“
8264 ~ 2 мин. четене

Текстовете, които неочаквано се появиха в новия Закон за здравето и засягат промени в Закона за акцизите и данъчните складове, бяха приети окончателно от депутатите късно днес.

Поправката, прокарана набързо през новия закон за след извънредното положение, пряко засяга най-големия търговец на горива в страната ни - „Лукойл България“. С новите изисквания държавата най-накрая успява да наложи повече контрол върху руската компания. Предложението за това бе гласувано от Министерски съвет и мина без промени в Правна комисия и на първо и второ четене въпреки настояването на сектора, че моментът за поправките не е подходящ.

Председателят на Българска петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев коментира вчера в Правна комисия, че „промените трябва да преминат в допълнително обсъждане извън Закона за здравето, за да не направим по-голяма бела по линия на прибързаността“. Исканията му обаче не бяха чути от депутатите. Той предложи и удължаване на сроковете за въвеждането на поправките, но отстъпки не бяха направени и за тях

Става въпрос за параграфите 18, 19 и 20 в преходните и заключителните разпоредби на Закона за здравето, които се гласуваха днес на второ четене в Народното събрание. В промените е записано, че „данъчен склад не може да бъде обект, който обхваща нефтопродуктопровод и свързана/присъединена към него повече от една база/обект за складиране и/или производство на енергийни продукти“. Така държавата принуждава „Лукойл“ да лицензира базите си като отделни данъчни складове, да надгради системите им за видеонаблюдение и да постави повече измервателни уреди по тръбата, които да подават данни към Агенция „Митници“. Руското дружество има на територията на България шест бази, свързани с нефтопровода му. Сега всяка от тях ще трябва да получи нов лиценз и това трябва да се случи в рамките на месец след влизането в сила на поправките. 

От бранша се оплакаха заради големите инвестиции, които трябва да направят, но вносителите казват, че не става въпрос инвестиране в нови системи във видеонаблюдение, а за надграждане на съществуващи. Според бранша обаче системите за видеонаблюдение са напълно нови, а подробности за това какви трябва да бъдат са дадени на бранша едва миналата седмица. За Параграф 20 от БПГА казват, че сроковете за предвиденото ускорено изграждане на видеонаблюдение в данъчните складове, са кратки. „Камерите трябва да са поставени в най-кратки срокове – през есента на тази година. Това е още една значителна инвестиция за петролния бранш“, казват от БПГА.

От години държавата се опитва да наложи повече контрол върху търговията с горива в страната ни и видя удобен момент сега, тъй като по думите на финансовия министър Владислав Горанов „трябва да се събира дължимото за фиска“, а контролът върху пазара в момента явно не е достатъчен. „Ще кажете защо сега? В момент, в който бюджетът пострада заради кризата, се налага да бъдем максимално усърдни в опита да съберем дължимото за фиска“, коментира преди дни Горанов.

Подкрепи Economic.bg