Държавата, в която над 100 депутати са милиардери

Те са бизнесмени, изградили впоследствие кариера в държавния апарат

Държавата, в която над 100 депутати са милиардери
Над 100 от китайските законодатели са милиардери, а най-богатите 209 имат общо състояние, което се равнява на годишния брутен вътрешен продукт на Белгия. Това показва доклад, представен на годишното пролетна парламентарна сесия на управляващата Комунистическа партия. 

Сесията започна с днешната среща на Китайската народна политическа консултативна конференция и ще продължи утре със заседание на китайския парламент - Общокитайското събрание на народните представители, съобщава БГНЕС. 

Според представения днес доклад всеки от най-богатите 209 души от над 5100-те делегати на двата органа притежава състояние на стойност над 2 млрд. юана (290 млн. долара). Заедно те са собственици на близо 3,5 трлн. юана (507 млрд. долара) – сума, почти равна на годишния БВП на страни като Белгия, Швеция, Полша. 

По-голяма част от най-богатите делегати са бизнесмени, а не политици, които са изградили кариера във вътрешността на държавния апарат. 

Независимо от мащабната антикорупционна кампания, чието начало даде президентът Си Цзинпин през 2013 г., за да прочисти редиците на Комунистическата партия, ръководителите на частни бизнеси остават добре дошли в коридорите на властта в Пекин. 

И докато държавният глава да обеща да извади от бедността 45 млн. души до края на 2020 г., неговото управление изглежда се отразява добре и на най-богатите политици. 

Стоте доларови милиардери в законодателната власт на страната са увеличили общото си състояние с 64% от 2013 г. насам, когато Си Цзинпин пое кормилото на властта, показва още статистиката.
Коментари: 0