Държавни и общински дружества дължат над 10 млн. лв. на „Енерго-Про“

Административната сграда на ВиК „Меден кладенец“ в град Кубрат вече е без електрозахранване

Държавни и общински дружества дължат над 10 млн. лв. на „Енерго-Про“
Автор: Александра Сотирова
Над 10 млн. лв. дължат държавни и общински дружества – ВиК оператори, училища и болници, на „Енерго-Про Варна“. Това заявиха от електроенергийната компания днес по време на специална конференция по този повод. Двете най-задлъжнели дружества са ВиК „Добрич“ - 4.3 млн. лв. и ВиК „Меден кладенец“ в град Кубрат, което дължи над 3 млн. лв.

„Енерго-Про“ вече е спряло електрозахранването в административната сграда на „Меден кладенец”. Председателят на Управителния съвет на „Енерго-Про“ Ангел Ангелов каза, че се водят преговори, които трябва да имат резултат до сряда иначе ще последва преустановяване на доставките на електричество до всички обекти на ВиК дружеството.

През миналата седмица „Енерго-Про“ предложи на община Кубрат споразумение за разсрочване на дълга и намаление на натрупаните лихви. Очакванията са общината, която е 100% собственик на ВиК „Меден кладенец“, да стане гарант за изплащането му, обясниха от фирмата.

„Причината за натрупаните задължения са лошата събираемост и лошият мениджмънт“, обясни още Ангелов.

Тази ситуация обаче затруднява електроснабдителното дружество да плаща задълженията си към Фонд „Сигурност на електроенергийната система“, цените за пренос и достъп до ЕСО, ДДС и др. Това затруднява нормалното функциониране и застрашава сигурността на цялата електроенергийна система в района.
Други длъжници на „Енерго-Про“ са и други ВиК дружества, болници и училища.

По всички казуси се работи активно и се търси начин за постигане на споразумения за разсрочване на задълженията и тяхното обезпечаване, казаха от „Енерго-Про“.

„Говорим с всички отговорни институции - КЕВР, Министерството на енергетиката, регионалното министерство и ДАНС“, обясни още Ангелов. „Не притискаме дружествата и имаме конкретни стъпки“, добави той.

На този етап от фирмата заявиха, че не предпочитат да не споменават кои са задлъжнелите дружества.
Коментари: 0