Държавният дейта център трябва да заработи до 15 ноември

Там ще се съхраняват резервни копия на всички държавни регистри

Държавният дейта център трябва да заработи до 15 ноември

Томислав Дончев отговаря за електронното управление и самият той предложи идеята за създаване на единен държавен дейта център. Той трябва да събере на едно място всички резервни копия на публичните регистри

Снимка: Economic.bg/Архив

Държавният дейта център, който властта обеща да създаде след срива на Търговския регистър, ще заработи до 15 ноември. Това бе решено на днешното заседание на Министерския съвет. Съоръжението, което би трябвало да събере всички бекъпи на държавните регистри на едно секретно място, ще бъде изградено и поддържано от Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ).

Планът на правителството предвижда разширяване на капацитета и функционалностите на съществуващото хранилище, разположено в Основния център за данни на електронното управление. Там ще се съхраняват резервни копия по утвърдена от всяка администрация процедура. Към момента системите и регистрите са разположени върху инфраструктура, която се поддържа, управлява и развива от административните органи, отговарящи за тях, се казва в мотивите към решението.

До 10 септември 2018 г. институциите трябва да изпратят на председателя на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ) изготвените от тях детайлни процедури за създаване на резервни копия и възстановяване на данни.

До същата дата председателят на ДАЕУ и отговорните администрации трябва да са извършили анализ на потенциалните рискове по отношение на преносния капацитет на Единната електронна съобщителна мрежа (ЕЕСМ). За трансфера на резервните копия към и от хранилището ще се използва именно тази мрежа.

До 15 ноември 2018 г. трябва да е обезпечен необходимият капацитет за работа на хранилището. Административните органи ще получават пространство, където задължително да съхраняват резервно копие по утвърдената процедура.

Отговорността за целостта и сигурността, включително криптографска, на резервните копия на данни е на съответната администрация. ДАЕУ ще осигурява физическата, комуникационната и инженерно-техническата сигурност, необходима за съхраняване на копията в Основния център на е-управлението.
Коментари: 0