Дейвид Камерън не живее на една заплата

Някои депутати призоваха британския премиер да подаде оставка

Дейвид Камерън не живее на една заплата
Автор: Александра Сотирова

Британският премиер Дейвид Камерън призна, че е притежавал акции в офшорната компания Blairmore Holdings, която е на баща му, информацията за която е публикувана в "Панамските файлове." Въпреки уверенията, че акциите са продадени още преди да стане министър-председател Дейвид Камерън е в центъра на скандала.

"Имахме 5000 акции в инвестиционния фонд в Blairmore, които продадохме през януари 2010 г. Те струват около 30 000 паунда. Платил съм данък върху доходите на всички дивиденти.  Искам максимално ясно да разкажа за миналото и за бъдещето, защото, честно казано, аз нямам какво да крия ", - каза министър-председателят в интервю за телевизионния канал ITV.

Въпреки това, възможността за получаване на допълнителни доходи предизвика скандал не само заради това, че са били спечелени пари. А фактът, че първо Камерън и екипът му са се опитали да скрият този факт от избирателите. Веднага след публикуването на "Панамските документи" администрацията на премиера излезе с изявление, твърдейки, че нито политикът, нито жена му или децата му притежават акции и не получават доходи от офшорни компании.

Самият Дейвид Камерън заяви, че той е живял "на премиерска заплата, някои спестявания и доход от наема на дома му, който сега се отдава под наем, тъй като той живее със семейството си на Даунинг стрийт." Това бе последвано от друго изявление, в което се съобщава, че нито премиерът, нито семейството му няма да продължат да получават такива доходи. И така в четвъртък вечер Дейвид Камерън призна фактът, че е продавал акции.

Дори британският премиер сега да публикува, както и обеща, всичките си данъчни декларации, противоречивата информация може да бъде коз за политическите опоненти на консервативния лидер, особено за референдума за членството на Великобритания в ЕС, който ще се проведе през юни. В същото време, някои депутати призоваха Дейвид Камерън да подаде оставка.

Коментари: 0