Декларациите с баркод вече на сайта на НАП

При тях дължимият данък се изчислява автоматично, но не се получава отстъпка от размера на налога

Декларациите с баркод вече на сайта на НАП
3707 ~ 1 мин. четене

На сайта на НАП (Национална агенция за приходите) вече е достъпна данъчната декларация с баркод. От няколко години данъчните предоставят възможност да изтеглим формуляр и да го попълним на компютъра си, като програмата автоматично изчислява данъка за довнасяне и намалява риска от допускане на технически грешки. 

Ако искаме да попълним т.нар. "декларация с баркод" за доходите си, трябва да отворим електронния формуляр онлайн и да попълним данните от служебните си бележки. Програмата автоматично изчислява нормативно признатите разходи при различните видове доходи например, като по този начин улеснява потребителите и намалява риска от технически грешки. 

След като попълним декларацията, трябва да я разпечатаме. Самата декларация може да се подаде лично в офис на НАП или да се изпрати по пощата. Баркодът ще бъде генериран автоматично, което ще улесни и данъчните служители да обработят данните ни по-бързо. Те ще се прехвърлят в системата след сканирането на баркода и няма да се наложи служителите на приходната агенция да ги набират ръчно. Това пък ще ни даде възможност да получим обратно надвнесен данък, например, по-бързо. 

Подаването на декларация с баркод обаче не носи отстъпка. За да получим 5% отстъпка от данъка за довнасяне, трябва да подадем декларацията онлайн - или чрез електронен подпис, или чрез персонален идентификационен код, който може да получим безплатно от офиса на данъчните по местоживеене. Отстъпката е валидна за онлайн подадени декларации до края на март. 

Данъчната кампания изтича на 30 април. Подкрепи Economic.bg