Депутатите приеха бюджетите на три министерства след 18-часово заседание

Те останаха в парламента до 3 през нощта

Депутатите приеха бюджетите на три министерства след 18-часово заседание

Снимка: Economic.bg/Архив

Депутатите проведоха среднощно заседание заради приемането на бюджета за следващата година. Крайният час на заседанието бе променен няколко пъти, в но в крайна сметка те успяха да си тръгнат малко след 3:00 часа през нощта.

По време на 18-часовото заседание бяха приети бюджетите на 3 министерства - на здравеопазването, образованието и културата. Бюджетът бе приет със 120 гласа "за", 81 "против" и 1 "въздържал се".

В бюджета на Министерство на образованието са заложени приходи в размер на 13 100 млн. лв. и разходи в размер на 584 470 млн. лв. Най-много средства ще бъдат отделени на политиката на учене през целия живот. Депутатите предоставиха на БАН трансфер в размер на 83 075 млн. лв. 

За бюджета на Министерство на здравеопазването са отпуснати допълнителни 8 млн. лв. Най-много средства са предвидени за политика в областта на диагностиката и лечението - 355 716 млн. лв. 

Приходите в бюджета на Министерство на културата са 24,9 млн. лв., а разходите възлизат на 175 282 млн. лв. Най-голяма част от разходите са разпределени за политиката в областта на създаване и популяризиране на съвременното изкуство в страната и в чужбина.

Държавата предвижда следващата година разходи в размер на 495 244 млн. лв., а заложените приходи са около 40 млн. лв., съобщава Агенция "Фокус". Бюджетният дефицит ще бъде 1%, а икономическият растеж - почти 4 на сто. Очаква се инфлацията да бъде около 1.5%. Минималната заплата от следващата година ще бъде 510 лв. В момента тя е 460 лв. 
Коментари: 0